Süllőszeletek lappföldi bundában
2012.08.28. 14:05
Ezt a receptet Lappföldi utazásom alatt tanultam finn vendéglátómtól Juhannitól. Mivel elég egyszerű elkészíteni és roppant ízletes ételt kapun, ezért ajánlom minden kezdő és gyakorlott szakácsnak.
Az alapanyagok.
Első lépés, ami minden halételhez szorosan kapcsolódik, hogy végy egy 1.5-3 kg közötti süllőt. Én személy szerint az általam elejtett halakat fogyasztom szívesebben. Egyrészt mert a megfogása során szerzett élmények birtokába kerülök álltaluk, másrészt biztos forrásból szerzem be a főzéshez szükséges alapanyagokat. Miután szakszerűen kifiléztük halunkat, kb. tenyérnyi darabokra vágjuk fel. Alapvetően ekkor még nem fűszerezzük, sózzuk a halszeleteket. Talán ez volt számomra az első érdekes dolog a hal elkészítése során. Nálunk hagyományosan sózzuk, borsozzuk a halszeleteket, majd fél órás pihentetés után folytatjuk a munkát. Lapföldi szakácsmesterem viszont máshogy járt el.
A kapros zsemlemorzsa.
A panírozáshoz használt zsemlemorzsát sózza, borsozza és apróra vágott kaporlevéllel keveri össze. Itt egyértelműen a bőven használt kaporlevél a titok. Miután elkészült a panír, a fele tej és fele tojásos bevonó anyagot készítjük el. Itt következik a másik eltérő főzéstechnikai dolog, mégpedig az, hogy a halszeleteket egyből a tojásos lébe, majd a panírba forgatjuk. Kimaradt a lisztes bevonat, amit általában a jobb tapadás miatt használunk. Elkészültünk a süllőszeletekkel, közben a serpenyőben vajat olvasztunk a sütéshez. Gyenge lángon addig sütjük a halszeleteket, amíg azok tetején levő panír át nem nedvesedig.
Készülhetünk megfordítani a szeleteket.
Ekkor már átsült a süllő és ropogósra sült az alsó oldala is. Ekkor átfordítjuk a szeleteket és szintén megpirítjuk a másik oldalát is. Én személy szerint törtburgonyával és céklasalátával tálaltam.
Ugye nem is olyan nehéz!
Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!
|